Новият подвариант на Омикрон - ВА.2 вече е в България, става

...
Новият подвариант на Омикрон - ВА.2 вече е в България, става
Коментари Харесай

Новият подвариант на Омикрон засечен и у нас

Новият подвариант на " Омикрон " - ВА.2 към този момент е в България, става ясно от данни, оповестени на уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). 

Чрез целогеномно секвениране от ново потомство са оценени 334 клинични проби със SARS-CoV-2. Те са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 3-20 януари и са изпратени от 31 разнообразни лечебни заведения от 21 области на страната.

При 249 (74,6%) проби е открит вирусен вид " Омикрон ", в това число подварианти (BA.*) и при 85 (25,4%) вид " Делта " (B.1.617.2) или подварианти на " Делта " (AY.*). 

За първи път при 7 проби от няколко области в България е открит новият подвариант ВА.2 на " Омикрон ". От тях 3 са засечени в Бургас, 2 в София-град и 2 в Търговище. 

За разлика от ВА.1, при ВА.2 отсъства делеция 69-70 в S гена на вирусния геном. Това се отразява в резултатите при скринингово проучване с Real-time PCR по способ с S-gene target failure (SGTF) като тенденция за определяне на евентуален вид " Омикрон " и при тези проучвания вид ВА.2 може да бъде неправилно интерпретиран като не-Омикрон, оповестяват от НЦЗПБ. 

Ето и какво е разпространяването на разновидностите на SARS-CoV-2 в другите области на страната: 

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР